آژانس خبری فانوس شمال

تاریخ : یکشنبه, ۳ بهمن , ۱۴۰۰ 20 جماد ثاني 1443 Sunday, 23 January , 2022
3

روغن؛ نایاب‌تر از طلا

  • کد خبر : 704
  • 10 آذر 1399 - 11:27
روغن؛ نایاب‌تر از طلا
کمبود روغن این روزها، سرتیتر بسیاری از رسانه‌ها است، موضوعی که با سفره بسیاری از خانوارهای کشورمان و مازندران، رابطه مستقیمی دارد و کمبود این ماده غذایی مشکلات فراوانی را به وجود آورده است، بررسی این موضوع از سوی افراد و گروه‌های مختلفی صورت گرفته است اما اینکه از نظر علمی چرا این کمبود وجود دارد، بررسی نشده بود.

کمبود روغن این روزها، سرتیتر بسیاری از رسانه‌ها است، موضوعی که با سفره بسیاری از خانوارهای کشورمان و مازندران، رابطه مستقیمی دارد و کمبود این ماده غذایی مشکلات فراوانی را به وجود آورده است، بررسی این موضوع از سوی افراد و گروه‌های مختلفی صورت گرفته است اما اینکه از نظر علمی چرا این کمبود وجود دارد، بررسی نشده بود.
روغنی که تا چندی پیش در دور افتاده ترین بقالی‌ها هم پیدا می شد حال به گوهری نایاب در فروشگاها تبدیل شده و اگر هم باشد قیمت چندبرابری آن چشم ها را نوازش می کند و با اینکه قرار بود تنها ۱۰ تا ۱۴ درصد افزایش یابد ولی می بینیم قیمت آن در برخی فروشگاه‌ها چند برابر شده است.
از سوی دیگر صادرات بیش از پیش محصولات فراوری شده از روغن از جمله پنیر پیتزا، به کشورهای همسایه از جمله افغانستان موجب شک و شبه هایی در این زمینه شده است و نظر کارشناسان را به خود جلب کرده است.
برخی از اساتید دانشگاه و کارشناسان بر این عقیده اند که تحریم ها موجب کم شدن واردات روغن خام که ۹۰ درصد مواد روغن داخلی را تشکیل می دهد شده است و برخی نیز بر این عقیده هستند پایین بودن ارز دولتی موجب ترغیب تولید کنندگان روغن و فراوده های روغنی از جمله پنیر پیتزا جهت صادرات با قیمت بالاتربه کشورهای همسایه شده است و این امر کمبود روغن را در داخل به همراه داشته است.
رئیس پژوهشکده علوم و صنایع غذایی دانشگاه علوم کشاورزی ساری در گفت‌وگو با جویبار اظهار کرد: یکی از مهم ترین مسائل و مشکلاتی که نه فقط در استان مازندران بلکه در کل ایران وجود دارد سرانه بالای مصرف روغن در کشور نسبت به سایر کشورها است و این رقم حتی تا دو برابر کشورهای اروپایی و آمریکایی می رسد.
رضا اسماعیل‌زاده با اشاره به اینکه مصرف روغن در کشور به صورت مستقیم و غیر مستقیم بیش از ۲۳ کیلوگرم در سال است، افزود: در صورتی که این مصرف در کشورهای اروپا و آمریکا بین ۱۰ تا ۱۲ کیلوگرم است.
وی با بیان اینکه ۹۰ درصد روغن های ما وارداتی است، تصریح کرد: اینکه ما تا به این حد محتاج واردات مواد اولیه روغن هستیم به امسال و سال گذشته برنمی گردد بلکه مشکل سالیان سال کشور است که باید مورد بررسی قرار گیرد.
رئیس پژوهشکده علوم و صنایع غذایی دانشگاه علوم کشاورزی ساری، استفاده از فرایندهای ناقص را از دیگر مشکلات کشور در زمینه مصرف روغن برشمرد و گفت: به عنوان مثال همه دنیا وقتی قرار است از روغن برای سرخ کردن استفاده کنند از شرایطی بهره می گیرند تا میزان جذب روغن در محصول کاهش پیدا کند، اما در کشور ما این جذب و استفاده به صورت کنترل شده نیست و بیشترین جذب در داخل محصولات صورت می گیرد.
اسماعیل زاده با اشاره به اینکه در استان مازندران بسیاری از ضایعات کشاورزی قابلیت استحصال روغن را دارند، تاکید کرد: سبوس برنج و هسته مرکبات از جمله ضایعاتی هستند که می توان از آنها روغن استحصال کرد اما اینکار صورت نمی گیرد و تنها یک کارخانه در استان از این قابلیت آنهم نه به صورت کامل، بهره می گیرد.
وی با ناکافی دانستن استحصال روغن از ضایعات کشاورزی در استان، خاطرنشان کرد: متاسفانه با وجود اینکه این قابلیت در استان وجود دارد اما مسئولان ما به طور جد به این موضوع اهمیت نداده و آنرا در اولویت کاری خود نمی‌بینند زیرا نیازمند تکنولوژی است تا راندمان استخراج افزایش یابد.
رئیس پژوهشکده علوم و صنایع غذایی دانشگاه علوم کشاورزی ساری ادامه داد: خوشبختانه طی چند سال اخیر کشت کلزا در برخی مزارع استان گسترش یافته است که می تواند به توسعه استان کمک کند، البته به شرط آنکه ادامه دار باشد و در بین کشاورزان این محصول انگیزه ایجاد شود.
اسماعیل زاده با ابراز نگرانی از عدم بازگشت وضعیت فعلی به حالت عادی در زمینه روغن، گفت: به نظر من با توجه به زیرساخت‌ها وضعیت روغن به این زودی به حالت عادی برنمی گردد چون از زیربنا مشکل دارد و این کاری نیست که بخواهد امسال و در مدت زمان کوتاه حل شود.
وی با بیان اینکه بسیاری از کارخانه های روغن تعطیل و آنهایی که در این صنعت بسیارقوی بودند با یک پنجم ظرفیت در حال کار هستند، یادآور شد: کلزا و زیتون و آفتابگردان سه روغنی هستند که در کشور استفاده می شود و متاسفانه در سایر روغن‌ها پیشرو نیستیم.
رئیس پژوهشکده علوم و صنایع غذایی دانشگاه علوم کشاورزی ساری با تاکید براینکه همیشه یک برنامه توسعه در دراز مدت پاسخ می‌دهد، افزود: امروز نمی توان برای فردا چاره اندیشی کرد بلکه امروز می توانیم برای سالیان دورترو برای نسل‌های آینده چاره اندیشی کنیم در نتیجه برای حرکت به سمت جلو، چاره اندیشی و راه حل‌های کوتاه مدت پاسخگو نیست و باید به طور اصولی به آن پرداخت.

لینک کوتاه : https://fanospress.ir/?p=704

برچسب ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.