بسیاری از کارشناسان معتقدند که شرایط اقتصادی یکی از مهمترین دلایل ازدواج هر فردی است، بدین معنی که، اگر یک فرد از لحاظ مالی در وضعیت مناسبی باشد، میتواند برای به عهده گرفتن مسئولیت یک زندگی جدید، برنامهریزی کند.
این امر از یک سو، موجب میشود که نرخ ازدواج و زندگی در جوانان کشور رو به افزایش گذارد و از سویی دیگر، با هر ازدواج، انتظار رشد جمعیت، به دلیل تغییر در میزان فرزندآوری نیز قابل تصور است.
با این وجود، در حالیکه ویروس کرونا، این روزها همه جوره خود را نشان میدهد، یعنی در ابتدا با تب و لرز شدید به همراه سرفه های مکرر و طولانی آمد، سپس سیستم گوارشی بدن را با مشکل مواجه کرد، سکته مغزی و تغییرات رنگ پوست به وجود آورد و در حال حاضر، تجمیع این مشکلات، نشان دهنده ابتلای فرد به ویروس کرونا شده است، ممکن است این فرضیه را تغییر دهد.
در ابتدا پزشکان متخصص معتقد بودند که کودکان نسبت به این بیماری در امان هستند، اما پس از ابتلای چند کودک در جهان، این فرضیه رد شد، سپس مرگ آور بودن این ویروس برای کودکان مطرح شد که فوت تعدادی از کودکان در اثر این بیماری، نشان داد، این ویروس به اندازه کافی ناشناخته و مرموز است.
بر اساس این گزارش، در کنار این مشکلات و مرگ و میرهای متعدد ویروس کرونا و تاکید پزشکان و مسئولان برای در خانه ماندن و یا استفاده از ماسک برای حضورهای ضروری در اماکن عمومی، مسائل و مصائب اقتصادی، مهمترین مسئلهای است که گریبان تمام جهان را گرفته است.
برخی از محققان نیز بر این باورند که محدودیتهای ایجاد شده در جامعه، موجب کاهش تردد افراد در محیط، تعطیلی تالارها و واحدهای برگزار کننده مراسمهای مختلف به ویژه عروسی و در نتیجه کاهش میل ازدواج میشود.
مشکلی که در برخی کشورها، هنوز خود را به خوبی نشان نداده و مردم درگیر مسائل کلان اقتصادی نیستند، اما در کشورمان، به خوبی لمس شده است، بسیاری از مردم بیکار شده اند و در تامین مایحتاج اولیه خود ماندند به طوری که در نهایت رهبر انقلاب، با ارائه طرح مواسات و همدلی، به کمک قشرهای ضعیف جامعه آمد.
مسائل اقتصادی که ناشی از بیماری کووید ۱۹ بود، دو مسئله را به وجود آورد، یک موضوع را به صورت ویژه تحت تاثیر قرار دارد، مسائل مربوط به جمعیت، مسئلهای بسیار مهم که برای کشورمان از اهمیت بیشتری نیز برخودار است.
جمعیت در کشور و مازندران شامل مولفههایی چون زاد و ولد، مرگ و میر، الگوهای مهاجرتی، ازدواج و طلاق که کرونا تقریبا بر هر کدام از این موارد تاثیر مستقیم گذاشته است.
حال تصور کنید بسیاری از فوتشدگان به ویژه در کشورمان نیروی جوان فعال کارآمد باشند، این میزان جوان فوت شده آماده به کار، نیروی مولد اقتصادی به حساب میآیند و با از دست دادن آنها، به اقتصاد ضربه وارد خواهد شد.
آنها معتقدند کاهش ازدواج به دلیل شرایط ایجاد شده از کرونا، زمینه فرزندآوری را کور خواهد کرد و به کمترین میزان خود میرساند، موضوعی که در آینده نه چندان دور تبعات خود را نشان میدهد و باید از همین امروز برای آن فکری کرد.
از سویی دیگر، فشار روانی ایجاد شده ناشی از ترک و یا اخراج از کسب و کار، عدم درآمد پایدار و اقتصاد ضعیف، نتیجهای چون صبر بیشتر برای ازدواج در زمانی دیگر و یا عدم ازدواج ندارد.
این یعنی وقتی فضای اقتصادی، کسب کار و درآمدی روشن نباشد طبیعی است که زمینه برای افزایش طلاق مهیاتر است و میتواند این اتفاق را تشدید کند.
در این میان نقش مسئولان برای ایجاد نشاط و امید حفظ روحیه ازدواج و فرزندآوری میتواند بسیار مهم باشد. شما چه راهکاری ارائه میدهید؟
یادداشت
کرونا و جمعیتی که در حال تغییر است
اساتید علوم اجتماعی معتقدند یکی از پیامدهای مستقیم کرونا، افزایش میزان مرگ و میر است، هرچند هنوز مشخص نشده، کرونا میتواند تاثیر بسزایی در کاهش میزان جمعیت داشته باشد، اما اینکه به طور غیرطبیعی از تعداد جمعیت در جهان و یا ایران کاسته شود، هرچند کم اما تاثیر جمعیتی خود را خواهد گذاشت.
لینک کوتاه : http://fanospress.ir/?p=2507
- نویسنده : سید احمد حسینی
- ارسال توسط : admin
- منبع : فانوس پرس
- 51 بازدید
- بدون دیدگاه